Auto sediste za bebu, greske roditelja!

auto sediste za bebu

Auto sediste za bebu, greske roditelja!

Auto sediste za bebu – kako postići bezbednost? Najveće greške koje roditelji prave i kako ih izbeći.

Kada je prevoz dece u pitanju, postoje osnovna pravila koja se moraju ispoštovati kako bi mališani bili bezbedni u automobilu.

Predstavljamo vam najčešće greške koje roditelji prave:

1. Niste dosledni u korišćenju dečijeg sedišta

Često možemo čuti od roditelja da ne stavljaju baš uvek dete u auto-sedište jer „idu samo do prodavnice“, ili ne žele da teraju bebu pošto „ona ne voli sedište“ ili se beba rasplakala pa „nisu hteli da je dodatno uznemiravaju“… Stručnjaci kažu da su upravo ovo stvari koje roditelji najčešće govore posle nesreća.

U svakom slučaju, zakonom je propisano da deca ispod tri godine moraju da sede u sedištima predviđenim za bebe i za to postoji dobar razlog. Nažalost, svake godine na hiljade dece nastrada u saobraćajnim nesrećama jer nisu bila u svojim sedištima.

Naviknite svoju bebu na vreme i neka vam to bude navika o kojoj nećete ni morati da razmišljate.

2. Koristite staro ili polovno sedište

Možda vam zvuči grubo ali je istina- sedište koje ste kupili na nekoj rasprodaji za manje para može koštati vaše dete života.

Isto je i ako dete stavljate u sedište starijeg brata ili sestre koje ne odgovara njegovom uzrastu.

Korišćena auto sedista za bebu ne samo što neće doći sa uputstvima već će im mogu nedostajati i neki delovi za pravilno sklapanje. Plastika vremenom postaje krta i može da pukne dosta brže i pri dosta slabijem udarcu.

Preporučuje se da zbog sigurnosti ne koritite sedište starije od pet godina i da obavezno proverite rok trajanja jer on postoji na svakom sedištu za bebe.

3. Prerano okrećete dete licem prema napred

Deca imaju velike glavice i slabe vratove tako da pri sudaru bebina glava može iznenada da se cimne i tako nastanu povrede vrata i kičme. Iz ovoga razloga preporučuje se držanje deteta licem okrenutom unazad u sedištu što je duže moguće, dok ne dostige željenu visinu i težinu da ga okrenete licem napred.

Pored saveta, u našoj prodavnici mozete da poručite auto sediste za bebu koja su po svim standardima bezbedna za vasu bebu. Posetite nas u Kisackoj 50, Novi Sad.

Posetite nas na facebook-u ili zapratite na instagramu

Instagram: @moon_and_stars_ns

Facebook: @kreveticizabebe.rs

https://www.kreveticizabebe.rs/product-category/krevetici